Vi har snart slut på börd igen och denna gång tänkte jag prova ett nytt recept. Jag hittade ett recept som Leila Lindholm har gjort på sirapslimpa, det brödet är en gammal svensk klassiker som funnit sedan 40-talet. Leila är en svensk kock, hon är främst känd för att ha varit programledare för en rad TV-program om matlagning. Detta recept hittade jag på en annan bak-blogg Lill-Ingrids bakblogg, hon har många goda recept!
Leilas Sirapslimpa 2 stycken limpor
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt
Leilas tips!
En bröd deg ska vara väldigt mjuk och följsam. Har man i för mycket mjöl jäser den inte ordentligt. När degen fått tillräckligt med mjöl känns den mjuk som en bebismage. Är den som modellera har man haft i för mycket mjöl.
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt
Leilas tips!
En bröd deg ska vara väldigt mjuk och följsam. Har man i för mycket mjöl jäser den inte ordentligt. När degen fått tillräckligt med mjöl känns den mjuk som en bebismage. Är den som modellera har man haft i för mycket mjöl.
Gör så här
Smält smöret och blanda med filmjölken. Värm till fingerljummet, max 37C grader.
Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan, sirap och salt.
Tillsätt vetamjöl och rågsikt lite i taget tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk. Knåda in det sista mjölet för hand.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200C grader.
Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar alt. på en plåt med bakplåtspapper. Jag tog avlånga sockerkaks-formar. Jäs under bakduk till dubbel storlek.
Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.
Japp! Detta recept ska bakas imorgon bitti!
Mums! det såg gott ut! Kanske man borde prova nån dag.
SvaraRaderaSv: Tack så mycket! vad roligt att höra! :)